T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / CEYHAN - Ceyhan Şehit Tuncay Ateş İmam Hatip Ortaokulu

Motivasyon nedir? Nasıl kazanılır?

MOTİVASYON

  • Motivasyon, belli bir davranışı yapmak için gerekli olan nedenler ya da bir hedefi başarma arzusu şeklinde tanımlanabilir. Eğer ders çalışmak için yeterince motivasyonunuz varsa bir hedefiniz var ve bu hedefe doğru sizi itecek bir isteğe, dolayısıyla enerjiye sahipsiniz demektir. Motive olmuş bir öğrenci demek, belli bir ruh halini yakalamış öğrenci demektir.

Motive Olmuş Öğrenciler Bunu Nasıl Başarıyor?

  • İnsanlar 2 şekilde motive olurlar.
  • 1.Başarmaları gereken işten gerçekten zevk alırlar. Bunu bazı derslerde siz de yaşamışsınızdır. Bu dersleri sadece sorumluluğunuz olduğu için çalışmazsınız. Aynı zamanda o derste olmaktan, o konuda konuşmaktan ya da etkinlik yapmaktan zevk alırsınız
  • 2. İnsanlar kendilerini sıkıntıya sokacak bir durumdan kaçınmak yani acıdan kaçmak için de motive olabilirler. Bir konuyu sevmeseniz bile onu tamamlamadığınız takdirde düşük not alacağınızı ya da istediğiniz liseyi kazanma ihtimalinizin düşeceğini düşünmek sizi motive eder.

Derslere Karşı Motivasyon Kaybı Nasıl Oluşur?

  • Konuların gittikçe farklılaşması, Görece zorlaşması, Bazı sorumlulukların derslerin önüne geçmesi, Üst üste düşük notlar almanız, Konularda geri kalmanız, Hedeflerinizle ilgisiz etkinliklere fazla zaman ayırmanız, Kendi yeterliliğinizle ilgili inancınızı kaybetmeniz, Başkalarının sizinle ilgili düşüncelerini fazlaca önemsemeniz, Hata yapma korkusu, Daha önemli şeyler var inancı, Öğrendiğiniz konuyu anlamlandırmakta zorlanmanız, Çabuk pes etmeniz sonucu olmuş olabilir.

Motivasyon Nasıl Kazanılır?

  1. Motivasyon kaybedildiğine göre kazanılabilir de... Motivasyonunuzu kaybetmeniz bir gecede olmadığına göre bulmanız da bir günde ya da bir denemede olmayacaktır. Bunun zaman alacak bir iş olduğunu bilmelisiniz.
  2. Çok değer verdiğiniz bir eşyanızı kaybettiğinizi düşünün. Onun yaşadığınız mekanlardan birinde olduğunu biliyorsunuz ancak bulamıyorsunuz. Fakat bilirsiniz ki kayıp eşyaları, rahatlamış ve konsantre olmuş zamanlarınızda bulabilirsiniz. Bunun gibi motivasyonunuzu geri kazanmanız için de gerginlik ve kaygıdan uzaklaşmayı başarmak ve dikkatini geliştirmeniz gerekebilir.
  3. Kendinizle ilgili gözlem yapın; Duygularınızı, Düşüncelerinizi, Bedeninizi, Davranışlarınızı gözden geçirin ve kendinize aşağıdaki soruları sorun: Ders çalışmayı, sınavları düşündüğümde kendimi nasıl hissediyorum? (Umutlu, çaresiz, bıkmış, istekli vb...) Dersleri ve sınavları düşündüğümde aklımdan neler geçiyor? (Yapabilirim, kendime güveniyorum, hiçbir zaman başaramayacağım, her şey niye bu kadar zor? vb...) Ders çalışmayı ve sınavları düşündüğümde bedenimde neler oluyor? (Kaslarım geriliyor, kalp atışım hızlanıyor, ellerim terliyor, karnım ağrıyor vb...) Ders çalışmak yerine neler yapıyorum? (Dizi izlemek, sosyal medyada takılmak, beni dersten kurtaracak herhangi bir şey...)
  • 4. Düşüncelerini not et ve olumlu- olumsuz olarak ayır. Olumsuzları olumlularla değiştirmeyi dene.
  • Örnek; çalışsam da yapamayacağım yerine eksiklerimi belirleyip daha düzenli çalışırsam şimdikinden daha iyi bir düzeye gelebilirim demek daha gerçekçidir. Sınavı kazanamazsam geleceğim berbat olacak demek yerine sınavda başarılı olamasam da gidebileceğim bir sürü okul var. Gittiğim okulda kendimi daha çok geliştirirsem üniversitede istediğim bölümü okuma fırsatım hala var diye düşünebiliriz.
  • 6. Kendinizi rahatlatmak için bedeninizin rahat olması da son derece önemlidir. Bunun için özellikle ders çalışmaya başlamadan hemen önce rahatlatıcı egzersizler yapabilirsiniz. İşte bir örnek; «Rahat edebileceğin bir pozisyonda otur ya da uzan. Gözlerini kapa ve ciğerlerinden değil karnından nefes almayı dene. Nefes alırken karnının şiştiğini, verirken de indiğini fark edeceksin.  Nefes alırken içine huzur ve sakinlik çektiğini, verirken de gerginlik ve kaygıyı dışarı attığını hayal et. Hayalinde kendini en rahat hissedeceğin ortamı canlandır. Bu bir deniz kenarı da olabilir, bir dağ kulübesi de veya sık ağaçlarla kaplı serin bir orman da... Tamamen senin seçimin. Hayal gücünü özgür bırak. Bu ortamdaki tüm ayrıntıları fark etmeye çalış. Hangi kokular var? Hangi sesleri duyuyorsun? Neler görüyorsun? Dokunabileceğin eşyalar var mı etrafında? Vb... Yeterince rahatlayana kadar orada kal. Gerçek dünyaya dönmeye hazır hissettiğinde 10'dan geriye say ve 1 dediğinde rahatlamış olarak gözlerini aç.» 
  • 7. Ders çalışmak yerine en çok neleri yaptığınızı ve bunlara ne kadar süre ayırdığınızı not edin. Sizi en çok oyalayan ve ders çalışmaktan kaçınmanıza neden olan aktiviteyi belirleyin. Kendinizle bir anlaşma yapın. Bu aktiviteyi ders çalıştıktan sonra kendinizi ödüllendirmek için yapacağınıza kendinize söz verin .  Örneğin; en çok sosyal medyada vakit geçiriyorsanız bu aktiviteyi dersten önce ya da ders aralarında değil, dersten sonra yapın. Ödül olarak ayrıca hoşunuza giden başka bir şey da kullanabilirsiniz. Mesela; pasta yemek, sevdiğiniz bir arkadaşınızla konuşmak vb...
  • 8. Farklı çalışma ve öğrenme yöntemleri kullanın.

Herkesin kendine göre çalışma stili farklıdır. Kendine uygun stili bulup ona göre çalış.

Ara vererek çalışın. Konuları bölerek çalışın. Tekrar yapın. Amaç belirleyin ve plan hazırlayın.

          

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.12.2020 - Güncelleme: 02.12.2020 11:49 - Görüntülenme: 3203
Kaynak: başka psikolojik danışman
  Beğen | 9  kişi beğendi