T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / CEYHAN - Ceyhan Şehit Tuncay Ateş İmam Hatip Ortaokulu

Nöbet Esnasında Meydana Gelecek Kazalar

Okulumuzda nöbet esnasında meydana gelen kazalarda öğretmenlerimizin yapması gerekenler;

Burun kanamaları: Burun kanamalarında başı geriye yaslamak kesinlikle yanlış bir yöntemdir. Bu şekilde kan genze dolar. Baş öne eğilmeli ve burun kanatları 10 dakika sıkı tutulmalı. Kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmeli. 

Baş yaralanmaları: Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konularak bir müddet baskı uygulanmalı. 

Kesikler: Kesilen bölge temizlendikten sonra kanayan yere 10 dakika tampon yapılmalı. Kanama basınç ile durdurulamıyorsa turnike uygulanmalı. Yani kesik bölge bir bezle bağlanmalı. 

Burkulma ve ezikler: Şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilkyardım için hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz konulmalı ve elastik bandajla sarılmalı. 

Kırık ve çıkıklar: Bu durumda yapılması gereken, kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemektir. Sağlık kurumuna gitmeden önce tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamak gerekir. Eğer sadece çıkık söz konusuysa çıkığın olduğu yeri askıya almak en iyisi. 

Bayılmalar: Baygın kişi hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekilde sırtüstü yatırılmalı ve eğer kusma hali varsa yan çevrilmeli. Kesinlikle ağzına bir şey konulmamalı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.11.2019 - Güncelleme: 02.02.2022 12:26 - Görüntülenme: 933
Kaynak: http://golbasicuhttp://golbasicumhuriyeti.meb.k12.tr/icerikler/nobetesnasindameydanagelecekkazalar_8189390.htmlmhuriyeti.meb.k12.tr/icerikler/nobetesnasindameydanagelecekkazalar_8189390.html
  Beğen | 10  kişi beğendi

Etiketler :
kaza, nöbet, ciho,