CEYHAN ŞEHİT TUNCAY ATEŞ İMAM HATİP ORTAOKULU E-GÜVENLİK KULLANIM POLİTİKASI BİLGİLENDİRME METNİ
1.AMAÇ
Bu politikanın amacı, Ceyhan Şehit Tuncay Ateş İmam Hatip Ortaokulu Bilgisayar Sistemleri'nin kullanım koşullarını ve kabul edilebilir kullanım politikasını belirlemektir. Amaçlarımız şunlardır:
-Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.
-Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda Ceyhan Şehit Tuncay Ateş İmam Hatip Ortaokulu idarecileri, öğretmenleri, öğrencileri ve çalışanları için farkındalık yaratmak.
-Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.
-Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleri tanımlamak.
-Sonuç olarak ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dâhil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır. Öğrenciler, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir.
2.E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ:
-Okulumuzda ders anlatımı yapılan her alanda etkileşimli tahta ve güvenli internet erişim ağı vardır. Ders anlatımlarında eba eğitim ve eTwinningportallarından da yararlanılmaktadır. Güvenli internet erişim ağı, ağ güvenlik filtresiyle kullanılmaktadır. Okulumuzda akıllı tahtalar flaşlar ile açılmaktadır.
-Okulumuzun internet sitesi, facebook, instagram gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır.
-Etkileşimli tahtalar güvenlik kurulumu ile öğretmenlerin kontrolünde kullanılmaktadır.
-Okulumuzda öğrencilerin cep telefonları okula girişten itibaren kapalı konumda tutulmakta, okul devam ettiği sürece telefonlar idareye bırakılmakta telefonlar için yapılmış olan özel bölüme konulmaktadır.
-Rehberlik servisi tarafından, 5-6-7 ve 8. sınıflara düzenli olarak, BİT bağımlılığı, BİT‟nin doğru ve güvenli kullanımı, Siber Zorbalık gibi konularda seminerler tertiplenmektedir.
-Okulumuzda BİT doğru ve güvenli kullanımı ile ilgili sabit panolar bulunmaktadır.
-Okulumuzda etkileşimli tahtalar, güvenli erişim ağı ve eba eğitim ve eTwinningportallarının kullanımının yoğun olması nedeniyle zümre öğretmenleri tarafından her zümrede BİT‟nin doğru ve güvenli kullanımı, yapılan alıntıların derslere ve ödevlere aktarımı(kaynak kullanımı) ile ilgili kararlar alınmakta ve öğrenciler bu yönde bilgilendirilmektedir.
-Okulumuzun öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Siber Zorbalık, BİT'in doğru ve güvenli kullanımı konularında uzaktan ve yüz yüze eğitimler almıştır/alacaktır.
-Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgi alabilmekteler.
-Bilişim dersinde internet etiği ve güvenli internet kullanımı konuları öğrencilerimize aktarılmaktadır.
-Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin BİT kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır.
-Okulumuzda Dijital vatandaş olma konusunda paydaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.
-Okulumuzda izinsiz fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktır.
-Okulumuzun öğrencilerinin yüzleri okula ait hiçbir sosyal medya sitesinde ve eTwinningportalı dâhilindeki proje resimlerinde açık bir şekilde gösterilmeyecektir.
-Öğrencilerimizin ve velilerimizin okulumuza kayıt olurken sağladıkları kişisel bilgileri idare sorumluluğunda ve tarafından korunmaktadır.
-Velilerimizin iletişim bilgileri kendi bilgi ve istekleri haricinde asla 3. Şahıslarla paylaşılamaz.
3.KAPSAM
Bu politika, tüm Ceyhan Şehit Tuncay Ateş İmam Hatip Ortaokulu Bilgisayar Sistemleri ve Bilgi Teknoloji servislerine okul içinden veya dışından erişim hakkı verilen tüm kullanıcıları kapsar.
4.SORUMLULUKLAR
Bu politikanın uygulatılmasından idare sorumludur.
Bu politikanın hazırlanmasından ve güncellenmesindenCeyhan Şehit Tuncay Ateş İmam Hatip Ortaokulu E-Güvenlik koordinatörü sorumludur.
A. TÜM ÇALIŞANLARIN SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:
-Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
-Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını (AUP´lar) okumak ve onlara bağlı kalmak.
-Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.
-Bir dizi farklı çevrimiçi güvenlik konusundaki farkındalığa sahip olmak ve onların bakımında çocuklarla nasıl ilişkili olabileceklerini bilmek.
-Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamaları modelleme
-Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirme.
-Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireylerin belirlenmesi ve uygun önlem alınması.
-Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.
-Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.
B. ÖĞRENCİLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:
-Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
-Okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.
-Çevrim içi ve çevrimdışı başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.
-İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek.
-Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.
-Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.
-Belli bir teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini değerlendirmek ve bu riskleri sınırlamak için güvenli ve sorumluluk sahibi olarak davranmak.
C. EBEVEYNLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:
-Okul Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak.
-Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek.
-Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.
-Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.
-Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.
-Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.
-Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak.
-Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.
OKUL/WEB SİTESİNİN YÖNETİLMESİ
-Web sitesinde iletişim bilgileri okul adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır. Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.
-Okul Müdürü yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.
-Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dâhil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır.
-Spam maillerden korunmak için e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.
-Öğrenci çalışmaları öğrencilerin izniyle ya da ebeveynlerinin izniyle yayınlanacaktır.
-Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır.
-Okul, çevrimiçi güvenlik dahil olmak üzere, toplumun üyeleri için okul web sitesinde korunma hakkında bilgi gönderecektir.
ÇEVRİMİÇİ GÖRÜNTÜ VE VİDEOLAR YAYINLAMA
-Okul, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların okul resim kullanımı politikasına uygun şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.
-Okul, resimlerin ve videoların tümünün, veri güvenliği, Kabul Edilebilir Kullanım Politikaları, Davranış Kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlere uygun şekilde yer almasını sağlayacaktır.
-Görüntü politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin / videolarının elektronik olarak yayınlanmasından önce her zaman ebeveynlerin yazılı izni alınacaktır.
KİŞİSEL CİHAZ VE CEP TELEFONLARININ KULLANIMI
-Cep telefonlarının ve çocukların, gençlerin ve yetişkinler arasındaki diğer kişisel cihazların yaygın bir şekilde sahiplenilmesi, tüm üyelerin cep telefonlarının ve kişisel cihazların sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak için gerekli adımları atmalarını gerektirir .
-Çocukların, Gençlerin ve yetişkinlerin cep telefonlarının ve diğer kişisel cihazların kullanımı, okul tarafından kararlaştırılacak ve okul Kabul Edilebilir Kullanım veya Cep Telefonu Politikası dâhil olmak üzere uygun politikalarda yer alacaktır.
ÖĞRENCİLERİN KİŞİSEL CİHAZLARINI VE CEP TELEFONLARINI KULLANIMI
-Öğrenciler, kişisel cihazların ve cep telefonlarının güvenli ve uygun kullanımı konusunda eğitim alacaklardır.
-Bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek, bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak aynı zamanda okul ders saatleri içerisinde telefon bulundurmak kesinlikle yasaktır.
-Öğrencilerin okula cep telefonu getirmeleri yasaktır.
-Öğrenciler zorunlu bir durumda telefon getirdikleri takdirde ders başlamadan önce telefonlarını okul yönetimine teslim etmek zorundadırlar.
-Bir öğrenci ebeveynlerini arama gereği duyduğunda, okul telefonunu kullanmasına izin verilecektir.
-Ebeveynlerin okul saatlerinde cep telefonuyla çocuklarıyla iletişim kurmamaları, okul idaresine başvurmaları önerilir. İstisnai durumlarda öğretmenin onayladığı şekilde istisnalara izin verilebilir.
-Öğrenciler, telefon numaralarını yalnızca güvenilir arkadaşlarına ve aile üyelerine vermelidirler.
-Öğrencilere, cep telefonlarının ve kişisel cihazların güvenli ve uygun bir şekilde kullanımı öğretilecek ve sınırların ve sonuçların farkına varılacaktır.
-Öğrencinin kişisel cihazında veya cep telefonunda bulunan materyalin yasadışı olabileceği veya cezai bir suçla ilgili kanıt sağlayabileceğinden şüpheleniliyorsa, cihaz daha ayrıntılı araştırma için polise teslim edilir.
E-GÜVENLİK
Sıdıka Kul (Bilişim Teknolojileri Öğretmeni) Mehtap DURSUN(İngilizce Öğretmeni)
Sultan YILDIRIM (İngilizce Öğretmeni) Kevser GÜLLÜ(Sosyal Bilgiler Öğretmeni)
Selver DURUKAN (İngilizce Öğretmeni) Sevde GÖÇER (Teknoloji ve Tasarım Öğrt)
Atike Demir (Türkçe Öğretmeni)Özden ACAR (Rehber Öğretmen)
16/09/2024
Okul Müdür Y.
Mehmet Şefik TİMURLENK